ceturtdiena, 2014. gada 13. februāris

Ceļojums senatnē Latgalē. Seno linu kreklu šūšanas darbnīca


Aicinām uz kopīgu ceļojumu baltu senatnē no š.g. 21.līdz 23.februārim Latgalē. Iepazīsimies ar Latgales ļaudīm, kuri dzīvo senajā dzīvesziņā, kopīgi dziedāsim tautasdziesmas, sievas šūs senos lina kreklus, apmeklēsim podniecības darbnīcu, atjaunojamo senlatviešu koka pili, spēka vietas, seno Māras svētnīcu un vēl un vēl daudz ko citu. Aicināti piedalīties gan sievas, gan vīri, gan bērni.

 
21.februārī

No rīta izbraucam no Rīgas (mēģināsim dabūt busiņu vai arī draudzīgi sasēsties pa mašīnām), pa ceļam apmeklējam senās melnās podniecības darbnīcu un dodamies uz Aulejas "Lejasmalu" atpūtas kompleksu (http://www.viss.lv/?p=120481), tur iekārtojamies uz kopdarbošanos un nakšņošanu.
 
18:00 saDZIEDAM ar Aulejas sievām un Kroma kolna brōļiem.

 
22.februārī

Sievas šuj linu kreklus, vīri un bērni dodas iepazīt apkārtnes nozīmīgākās senvietas un ļaudis, kuri nodarbojas ar senās dzīvesziņas izpēti.


23. februārī
 
Sievas pabeidz šūt linu kreklus, vīriem un bērniem atkal atsevišķas ar senatni saistītas nodarbes.
16:00 noslēgums mūsu kopdarbībai un dodamies mājup.

Izmaksas: Kreklu šūšana - 50,-EUR, nakšņošana un ēšana „Lejasmalu” atpūtas kompleksā ~ 50,- EUR (aptuveni)
 
Pieteikties pie Māras pa tel. 29266349 vai e-pastā marabrante@inbox.lv

 No Latgales puses šo pasākumu rīko Dana (29517111) un Aleksandrs, kuri pirms dažiem gadiem pārcēlās uz dzīvi Indrā.
 
 
 
SENĀ LINU KREKLA ŠŪŠANAS DARBNĪCA

 
Laba dieniņa, Mīļie!
Mēs dzīvojam ļoti interesantā laikā. Droši vien daudzi ir dzirdējuši, ka pašlaik notiek laikmetu maiņa. Notiek pāreja no tumsas laikmeta uz Zelta laikmetu (runa ir par cilvēku apziņu). Laiku maiņa smalkajā plānā ir notikusi 2012.gada decembrī. Tagad mēs visi, cits aktīvāk un apzinātāk, cits pasīvāk un pagaidām vēl neapzinoties, tuvojamies savai patiesajai būtībai, lai apzinātu tās vērtības, uz kuru pamata radīt Jauno laikmetu. Mēs tuvojamies tam, lai pasaule kļūtu tāda, kādu mēs to jūtam un vēlamies dziļi, dziļi savās sirdīs. Šis apzināšanās ceļš daudzus no mums ved caur savu sakņu iepazīšanu. Cits pēta savu dzimtu, cits iet dziļāk savas tautas sakņu apzināšanā. Arvien vairāk latviešu cenšas iepazīt mūsu tautas vēstures laiku pirms kristietības vardarbīgās ienākšanas. Dziļi mūsos mājo pārliecība, ka mūsu senie senči ir bijuši daudz viedāki, tikumīgāki, morāli tīrāki, gaišāki, ar augstu pašapziņu, pašpietiekami…
Esam atklājuši, ka tuvoties mūsu senču apziņai ļoti labi palīdz materiālās lietas, kas ikdienā tika lietotas senatnē. Tērpi, rotas, rokdarbi, ikdienā vajadzīgu lietu radīšana ar senatnes tehnoloģiju palīdzību. Izprotot ne tikai ārējo darbību, bet arī iekšējo – to, ko šodien saucam par radīšanu smalkajā plānā jeb enerģētiku, ko ieliekam katrā darbībā, ko veicam…
Pirmais solis, ko piedāvājam, ir senā jeb, tā sauktā, „arheoloģiskā” linu krekla radīšana. No arheoloģijas ir droši zināms, ka tas ir bijis apģērba pamatelements ar ļoti noteiktu un spēcīgu enerģētisku funkciju no vismaz 20.gs. pirms m.ē. līdz vismaz 10.gs. Darbnīcā iepazīsimies arī ar citām tā laika apģērba daļām.
Krekla šūšana notiek apzināti izveidotā enerģētiski sakrālā telpā, šujam ar rokām, „ieliekot” kreklā mūsu senču viedās gudrības enerģētiku, dziedot atbilstošas tautas dziesmas, „piedomājot” atbilstošas domas, pastiprinot šūšanas procesu ar rituālām dejam un rotaļām. Šis krekls tālāk var kalpot par senā tērpa pamatu, ko varēsiet izmantot kā svētku vai spēka, vai rituālo tērpu.
Par to, kā tas notiek, varat apskatīties:
 
Uz tikšanos kreklu darbnīcā!
Māra un Jānis
 
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru