sestdiena, 2013. gada 14. decembris

Rituāli Ziemassvētku laikā 20.un 21.decembrī


Ziemassvētku laiks… Ziemas Saulstāvju laiks… Dabā viss pieklusis un rāms. Pārdomu laiks. Laiks, kad katrs ielūkojas sevī…

No sirmas senatnes nākušas zināšanas par laika cikliem stāsta par to, ka ir pagājis pirmais gads jaunā laika ciklā. Senie viedie teica, ka laiks, kādu pazinām, ir beidzies. Citi to sauc par Zelta Laikmeta sākumu. Laiku, kurā mēs, cilvēce, savā attīstības spirālē pakāpjamies par vijumu augstāk. Vēl viņi stāsta par to, ka tas viss nenotiks pats no sevis, ka šo jauno Laikmetu, šo Jauno Pasauli, radam mēs paši – katrs no mums un visi kopā. Ka mums ir iespēja radīt tādu Pasauli, par kādu vienmēr dziļi sevī esam sapņojuši. Pasauli, kuras pamatā ir mīlestība, prieks, savstarpēja sapratne un izpalīdzība, līdzjūtība, vienotības sajūta ar visu apkārt pastāvošo… Ka ikviens no mums var izvēlēties, ko darīt ar veco pieredzi… turpināt to, vai tomēr izvēlēties dzīvot pavisam savādāk – radīt sevī šo Jauno Pasauli.

Gada cikla ritā arī mūsu senči, senie latvieši, senie balti, Ziemassvētku laiku uztvēra kā šķīstīšanās, kā attīrīšanās laiku… Mēs šodien sakām – attīrījās, apzinājās jeb ielaida sevī Dievišķo (Visuma, Avota, Augstākā Es, Augstākā Saprāta) dzirksti, kārtību, harmoniju. Esot iekšējā tīrībā, kārtībā, harmonijā, izsapņoja, ar sirdi izplānoja nākamo gadu, turpmāko dzīvi. Līdzīgi kā Saule trīs īsākās dienas „notur” vienā garumā, ļaudis atturējās no ikdienas darbiem un ielūkojās sevī. Zinot dabas harmonizējošo spēku, senči uzturējās dabā. Arī šodien mums  palīdzētu spēja saskatīt veldzi avotā, svētību kadiķī, mūžību smilgās vai niedrēs, veidojot puzurus.

Lai palīdzētu apstāties no mūsu ātrā un vienlaicīgi paviršā ikdienas skrējiena, no tukšuma mūsu dzīvēs, lai varētu pabūt sevī, atgūt, no jauna atskārst savu sakrālo un šķīsto būtību, aicinām:

Piektdien, 20.decembrī, plkst.12:00 pulcēties Pokaiņos pie stāvlaukuma, lai kopā veiktu sevis attīrīšanu un atkalsavienošanos ar Zemes un Visuma enerģijām Pokaiņu Māras dziednīcā, Dieva un Priesteru svētvietās. Braucējiem lūgums iepriekš noteikti pieteikties pa e-pastiem: baltvejs@hotmail.com vai marabrante@inbox.lv Līdzi ņemam deviņu zāļu tējas, ziedojumus Zemes Mātei, savus sakrālos priekšmetus, pārtikas groziņus… jo:

Dievaina, dievaina tautiņu sēta,
Kur kāju liku, tur zieda vajag.

 
Sestdien, 21.decembrī, plkst 8:00 pulcēties Daugmalē pie Senču svētkalniņa. Tur dienu sāksim ar Uguns rituālu, tad dosimies uz kādu netālu pirtiņu, kur būs iespēja gan augumus šķīstīt, gan dainot, gan rotaļās iet, varbūt laimes liet un pazīlēt, varbūt arī „bluķi vilkt” un beigās to sadedzināt…

Līdzi atkal ņemam deviņu zāļu tējas, ziedojumus Zemes Mātei, savus sakrālos priekšmetus, pārtikas groziņus… Par dalību visas dienas garumā, ziedojumi sākot no 9,- LVL

Dalībniekiem lūgums iepriekš noteikti pieteikties pa e-pastiem: baltvejs@hotmail.com vai marabrante@inbox.lv

Svētdien, 22.decembrī svētbrīdis dienas garumā individuāli vai ģimenes lokā. Šī ir arī Jaunā Laikmeta pirmā dzimšanas diena!

 

Gaišu, tīru un baltu šo Ziemassvētku laiku!

Māra un Jānis
Baltu saime „Saules ceļš”